Vilket kom först – Matematiken eller datorn?

Ja, om den frågan ska ställas på sin spets så kommer nog alla att veta svaret. Naturligtvis kom matematiken och alla de olika formler som den består av långt innan datorn var uppfunnen. Här menar jag egentligen vad som kom först som intresse i mitt liv, och inte hur gamla de olika sakerna är. Naturligtvis går det att se allt från olika synvinklar. Då det handlar om alla de som vill berätta om datorns historia i alla de läromedel och böcker som finns om detta så kan du rent av bli förbluffad. Det finns mängder av böcker som försöker ta upp abakusen som en tidig form av dator. Helt enkelt så står det tydligen inte alls rätt till med mänskligheten ibland. En abakus är för tusan en kulram, och var inte ens en tidig miniräknare.

Allt detta snack om allt och inget som inte alls har någon relevans med verkligheten, gör mig smått förbannad. De vet ju inte ens varifrån kulramen egentligen härstammar. En del säger Japan, en annan del Kina, resten säger antikens Grekland och de allra sista säger det gamla Egypten. Ja, det kan med andra ord inte bli mer förvirrande, och inte ens den moderna datorn och dess kapacitet kan hjälpa mig ur detta mänskliga förfall. Hur som helst. Åter till mig, och den realistiska delen av världen, som faktiskt som tur är är större än den förvrängda och förvirrade skaran människor. För mig kom naturligtvis matematiken först.

Matematik intresserade mig redan de första skolåren

Ja, när jag började skolan så skulle man inte använda miniräknare till att lösa alla problem. Dessa skulle lösas med huvudet. Något som idag ser ut att vara totalt värdelöst, med all den teknologi som kan bistå gemene man till att räkna ut komplexa tal och dylikt, vilket eliminerar behovet av att beräkna efter eget huvud. Hur som helst eggade detta mitt hjärnkontor, vilket gjorde att jag blev mycket snabb på att räkna under min tid i skolan. Detta har sedan följt mig genom livet och hjälpt mig vid många tillfällen då jag har varit tvungen att tänka snabbt. För att tala om det roligaste jag kan vara med om, så är detta när jag går till loppmarknaden eller köper något i en butik utomlands. Här använder de miniräknaren för att slå ihop 30 + 28 + 4. Detta räknar jag ihop snabbare i skallen till 62 än vad de hinner använda sina fingrar. Ja, jag känner mig lite överlägsen ibland. Jag får unna mig det.

Har matematiken hjälp mig i livet?

När jag själv ställer mig frågan om matematiken har hjälp mig i livet, så kommer svaret på detta naturligtvis att bli ett ja. Att lära matematik och förkovra mig i alla dess hemligheter var kanske det som gjorde att jag tog en helt annan bana än andra när det gäller datorer. Jag valde att bortse från spel och chatt som alla andra håller på med. Detta ansåg jag redan från början var vanebildande samt att det var totalt bortkastad tid. Detta gjorde då att jag istället satte mig in i hur datorer egentligen jobbar och tänker. Det, i sin tur, kastade mig in i en bana gällande programmering på hög nivå. Det första i det fallet var Assembler. Assembler är min favorit bland alla programmeringsspråk, men ser ut att för många andra vara omöjligt att förstå. Jag skulle kunna drista mig till att säga att de “konventionella” programmeringsspråken idag, som Javascript, Python mfl. är lite för barnsliga och enkla för mig. Det finns något speciellt obskyrt att finna i att lära sig Assembler som man inte hittar i de övriga programmeringsspråken.

Jag förstår att en del använder miniräknare

Nu är det inte alls så att mina kunskaper har bidragit till att en hybris har skapats, så att jag på något sätt känner mig mer intelligent än övriga och står över den mänskliga rasen. Nej, även jag förstår att allt inte går att räkna ut i huvudet. Jag är ju trots allt intresserad av datorer också, och då kommer steget till miniräknaren inte att vara så långt. Naturligtvis är det så att du som ska betala dina räkningar normalt sett slår in dessa på en miniräknare. Då får du snabbt den totala summan du ska betala och kan dra bort detta från ditt kontosaldo. Ja, även om jag gör detta i huvudet så ser jag det som naturligt att använda miniräknaren till detta. Vad jag inte förstår är att dagens skolbarn inte längre behöver göra sina beräkningar på pappret. Länge leve det förslöade svenska hjärnkontoret på våra små stackars studenter.